ALMELO - Het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo tekent hoger beroep aan tegen het vonnis dat de rechtbank dinsdag heeft gewezen tegen de twee directeuren van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks.

De directeuren werden veroordeld wegens overtreding van milieuvoorschriften. De rechtbank sprak hen echter vrij van de beschuldiging brand door schuld en dood door schuld. Het OM is het daar niet mee eens.

Enkele weken geleden eiste het OM dertig maanden cel (waarvan tien voorwaardelijk) tegen directeur Rudi Bakker, en vijftien maanden (waarvan vijf voorwaardelijk) tegen zijn compagnon Willie Pater. De rechtbank ging daar ver onder zitten: de beide directeuren kregen zes maanden cel opgelegd, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Omdat het voorarrest van de straf wordt afgetrokken, hoeven zij niet meer de cel in.

Oorzakelijk verband

Volgens de rechtbank is niet bewezen dat er een oorzakelijk verband is tussen de manier van bedrijfsvoering en de uitbreiding van de brand en het ontstaan van de rampzalige ontploffingen. Het OM ziet dat verband wel.

In haar vonnis stelde de rechtbank dat in bepaalde opslagruimten van S.E. Fireworks te veel en te zwaar vuurwerk lag opgeslagen. Van opzet van de kant van de directie was daarbij geen sprake, aldus de rechtbank. Niemand in Nederland had enig benul van de gevarenklasse waarin in grote hoeveelheden opgeslagen vuurwerk ingedeeld horen te worden. "Het OM kan de rechtbank daarin niet volgen", aldus een vrijdag uitgegeven verklaring van het OM.

Falende overheid

Het vonnis bevatte genadeloze passages over de falende overheid, die bij S.E. Fireworks niet of nauwelijks gecontroleerd en gehandhaafd heeft. Het OM vindt dat door de felle kritiek op de overheid de eigen verantwoordelijkheid van de directeuren bij het naleven van de vergunningsvoorschriften ondergesneeuwd is geraakt.

Het hoger beroep in de zeer omvangrijke strafzaak zal door het gerechtshof in Arnhem worden behandeld. Wanneer daarmee wordt begonnen, is nog niet duidelijk.

/NIEUWSHalf jaar cel voor directeuren S.E. Fireworks

/DOSSIEREnschede