DEN HAAG - Jongeren vanaf 16 jaar kunnen ook straks op de brommer stappen. Minister Peijs van Verkeer heeft de verhoging van de brommerleeftijd naar 17 jaar uit haar 'Actieplan Jonge Bromfietsers' geschrapt. Dat heeft het ministerie van Verkeer dinsdag bevestigd.

Het kabinet buigt zich vrijdag over het actieplan van Peijs, dat een serie maatregelen omvat om het jaarlijks aantal verkeersdoden en gewonden specifiek onder de bromfietsers te verlagen. Tot maandag behoorde volgens ingewijden in Den Haag het verhogen van de minimum brommerleeftijd tot dat pakket maatregelen.

Puntenrijbewijs

In het NOS radiojournaal heeft de bewindsvrouw dinsdag gezegd hiervan af te zien. In plaats daarvan krijgen de jonge brommerrijders te maken met een puntenrijbewijs, dat na twee verkeersovertredingen wordt ingetrokken.

Met de lessen voor dat rijbewijs kunnen de aspirantbromfietsers op hun zestiende jaar beginnen. In de praktijk zal dat volgens het ministerie betekenen dat jongeren zestien en half zullen zijn, wanneer ze daadwerkelijk met de brommer de weg op mogen.

Autorijbewijs

Peijs wil met de invoering van het brommerkenteken meer grip krijgen op deze groep weggebruikers. Wie twee verkeersovertredingen begaat, raakt zijn rijbewijs weer kwijt. De overtredingen op de brommer zullen tevens meetellen voor het autorijbewijs, waarvoor ook een puntensysteem in de maak is.

De verhoging van de brommerleeftijd is niet volledig van de baan. In 2007 worden de effecten van het huidige actieplan geëvalueerd. Wanneer het aantal verkeersdoden en gewonden niet of te weinig daalt, zal de verhoging van de brommerleeftijd volgens een woordvoerster van het ministerie opnieuw overwogen worden.

In 2003 kwamen 1088 mensen om bij verkeersongelukken. Het kabinet wil dat dat aantal in 2010 is teruggelopen tot maximaal negenhonderd slachtoffers.

/FORUM
In samenwerking met de Vara hebben wij een forum over dit onderwerp.

Klik hier voor de discussie