SEOUL - De president van Zuid-Korea zal volgende maand bekendmaken waar hij een nieuwe bestuurlijke hoofdstad wil realiseren. In totaal zijn er vier plekken uitgekozen, alle in het midden van het land. De grootste kanshebber is de regio Yeongi-Gongju, op ongeveer 160 kilometer ten zuiden van de huidige zetel van het landbestuur, Seoul.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën en Economie zegt dinsdag in de krant The Straits Times dat onder meer alle ministeries, de volksvertegenwoordiging, het hooggerechtshof en de presidentiële residentie zullen verkassen.

Overbevolking

Het omstreden plan komt uit de koker van president Roh Moo-hyun, die ijvert voor een betere spreiding van de economische en bestuurlijke activiteiten over het land. Hij wil ook de verdere overbevolking van Seoul tegengaan. De nieuwe hoofdstad moet vanaf in de steigers worden gezet. Zes jaar later moet de verhuizing plaatshebben.

De politieke oppositie en lokale bestuurders in en rond Seoul zijn tegenstander van de plannen. Zij vinden dat de Zuid-Koreanen zich in een referendum moeten uitspreken over verhuizing van de hoofdstad. De president voelt daar niks voor.

Hij stelt dat het parlement in december vorig jaar, nota bene gedomineerd door de oppositie, al in principe met zijn plannen heeft ingestemd.