TOKIO - De politie in de Japanse hoofdstad Tokio heeft dinsdagochtend op 47 plekken invallen gedaan bij aanhangers van de sekte Aum Shinrikyo. Het optreden is volgens het Japanse persbureau Kyodo gericht tegen de illegale verkoop van medicijnen door leden van de sekte.

De politie arresteerde in totaal zes mensen, onder wie Naruhito Noda. Hij wordt beschouwd als een van de voormannen van de sekte. De 37-jarige zou de spil zijn in de illegale internethandel van medicijnen die uit China worden ingevoerd. In het onderzoek naar deze zaak zijn vorige maand al acht sekteleden aangehouden.

Gifgas

De sekte, opgericht in 1987, wordt verantwoordelijk gehouden voor onder meer de aanslag met gifgas op de metro van Tokio in . Daardoor vielen twaalf doden. De geestelijk leider van de sekte, Shoko Asaharam, is eerder door een rechtbank in Japan ter dood veroordeeld. Het beroep in deze zaak loopt nog.

De sekte bestaat nog altijd en is formeel ongedoopt tot Aleph. De huidige leden zeggen alleen vreedzame doelstellingen na te streven, maar de Japanse autoriteiten houden de organisatie scherp in de gaten.