JAKARTA - Ex-minister Susilo Bambang Yudhoyono loopt bij de telling van de stemmen van de presidentsverkiezingen in Indonesië verder uit op de huidige president Megawati. Volgens gegevens van de Indonesische kiescommissie KPU staat Yudhoyono na telling van de eerste ruim dertien miljoen stemmen op 33,1 procent. Megawati staat voorlopig op de tweede plaats met 26,5 procent.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De omstreden ex-bevelhebber Wiranto moet het voorlopig doen met ,4 procent. In totaal konden ongeveer 153 miljoen mensen maandag stemmen. De verwachting is dat de opkomst tussen de 80 en 90 procent zal zijn.

Ongeldige stembriefje

Het tellen van de stemmen is al direct op problemen gestuit. In tal van stemdistricten wemelde het van de ongeldige stembriefjes. De Indonesiërs moesten maandag op hun stembriefje een gaatje prikken in het vak waar een foto stond van de kandidaat van hun keuze en diens kandidaat voor het vice-presidentschap.

Doordat de stemformulieren gevouwen waren zijn in talrijke exemplaren meer gaatjes ontstaan, overigens steeds door een tekst met informatie over de stembusgang. Veel functionarissen van stemlokalen hebben evenwel geweigerd deze stembriefjes te accepteren.

De Nationale Kiescommissie heeft al gezegd dat dit soort ongeldig verklaarde stemmen alsnog kunnen meetellen, maar deze opdracht is nog lang niet overal bekend. Volgens The Sydney Morning Herald van dinsdag weigeren functionarissen in vooral afgelegen regio's een hertelling omdat ze eerst een schriftelijke opdracht daartoe willen hebben van de kiescommissie.

Het is nog onbekend in hoeverre de ontstane verwarring zal leiden tot vertragingen. Volgens plan moeten alle stemmen binnen een week of twee zijn geteld, maar het is zeer de vraag of dat een haalbare kaart is.