WENEN - De Oostenrijkse president Thomas Klestil verkeert in zorgwekkende toestand en kan elk moment overlijden. Dat verklaarden artsen van het ziekenhuis in Wenen waar het 71-jarige staatshoofd maandag werd opgenomen. "Hij verkeert in accuut levensgevaar", verklaarde de directeur van het hospitaal, professor Reinhard Krepler, tegen de Oostenrijkse televisie ÖRF.

De behandelende geneesheren verklaarden echter hoop te koesteren dat Klestil die over drie dagen zijn ambt zou overdragen aan Heinz Fischer, blijft leven. "De komende uren zijn beslissend. We zijn erg bezorgd, maar we hebben nog hoop", zei Krepler. De president zal volgens het ziekenhuis in een kunstmatige coma gebracht worden, die in het gunstigste geval veertien dagen duurt.

Maandagochtend werd Klestil tot twee keer toe getroffen door een hartstilstand en moest hij worden gereanimeerd. Onduidelijk is nog wat de hartstilstand heeft veroorzaakt. Volgens Krepler heeft het falen van de longfunctie de hartproblemen veroorzaakt. Hij kreeg te weinig zuurstof en het hart stopte daardoor met kloppen, aldus de medicus. Of Klestil door het hartfalen een hersenbeschadiging heeft opgelopen, is nog niet bekend.

In Oostenrijkse media wordt druk gespeculeerd over de werkelijke toestand van Klestil. Scepsis overheerst over de officiële lezingen. Hij zou er slechter aan toe zijn dan de artsen de media willen doen geloven. Het lijkt volgens Oostenrijkse journalisten vrijwel uitgesloten dat hij nog volledig herstelt.

De 71-jarige Klestil kampt al geruime tijd met longproblemen, die door een auto-immuunziekte zouden worden veroorzaakt. In september 1996 moest hij al een weekeinde lang in een kunstmatige coma worden gebracht in verband met een atypische longontsteking. In juni 2003 kreeg het staatshoofd opnieuw een longontsteking maar dit keer betrof het een lichte.

Klestil zou donderdag plaatsmaken voor Heinz Fischer, die in april de Oostenrijkse presidentsverkiezingen won. Die ceremonie is in verband met de ziekte van Klestil uitgesteld. Bondskanselier Schüssel neemt voorlopig de taken van de president waar.

De voormalige topdiplomaat Klestil is lid van de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP). Hij mocht niet meedoen aan de verkiezingen van april, omdat een president slechts één keer voor een ambtstermijn van zes jaar kan worden herkozen.