AMSTERDAM - De treinbotsing tussen een dubbeldekstrein en een intercity op Centraal Station in Amsterdam in mei, is veroorzaakt doordat de machinist van de dubbeldekstrein door een rood sein reed. Dat heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) maandag gemeld.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De IVW publiceerde maandag het rapport naar aanleiding van het ongeval waarbij twintig treinreizigers gewond raakten. Volgens de IVW is de hoofdoorzaak van het ongeluk het door het rood rijden van de machinist. Er zijn volgens het rapport meerdere oorzaken waarom de machinist door het rode sein reed.

Verwarring

Zo zette de treindienstleider de machinist onbedoeld op het verkeerde been door hem toestemming voor vertrek te geven. Kort daarna stond het daarop volgende sein op rood om de intercitytrein doorgang te bieden. Verder bleken de seinen op een manier geplaatst die tot verwarring kan leiden bij machinisten.

Het rapport bevestigt eerdere berichten dat de Automatische Trein Beïnvloeding van de Eerste Generatie (ATB-EG), die op het Centraal Station in Amsterdam is geïnstalleerd, niet heeft kunnen voorkomen dat de trein door het rode sein reed.

Werkgroep

De IVW neemt de resultaten uit het rapport mee in de werkgroep die zich buigt over het stijgende aantal treinen dat door het rode sein rijdt. In maart werd deze werkgroep op aandringen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat opgericht. Volgens het jaarbericht 2003 van de IVW steeg het aantal door rood sein passerende treinen in tien jaar tijd van 150 naar 280 maal per jaar.

In mei concludeerde de Raad voor de Transportveiligheid al dat de rangerende dubbeldekstrein door het rode sein was gereden.