NAARDEN - Nederland is de favoriete vakantiebestemming onder tieners. Ruim een kwart van de jongeren gaat op vakantie in eigen land. Frankrijk staat op de tweede plaats (21 procent), gevolgd door Spanje (15 procent), Italië (11 procent) en België (7 procent).

Uit onderzoek van Kaboem Media onder bijna 4700 'tweens' (jongeren tussen 10 en 15 jaar) blijkt maandag verder dat 83 procent van deze groep op vakantie gaat. Slechts 7 procent van de tieners blijft thuis en 10 procent heeft nog geen plannen. Bijna de helft van de ondervraagde jongeren gaat deze zomer vaker dan een keer op vakantie.

Camping

De meeste 'tweens' verblijven tijdens hun vakantie op een camping. Ongeveer eenderde logeert in een bungalow of huisje, 23 procent slaapt in een hotel en 15 procent in een appartement. Driekwart van de tieners gaat met hun ouders op vakantie. Een op de tien trekt er met vrienden of vriendinnen op uit en eveneens 10 procent gaat op zomerkamp.

Vervoer

Uit het onderzoek blijkt verder dat tweederde van de gezinnen met de auto naar hun vakantiebestemming rijden. Ook het vliegtuig is populair, 28 procent gaat deze zomer vliegen. Verder reist 7 procent met de boot, 4 procent met de trein en 3 procent met de fiets.

Bezigheden

Op vakantie brengen de jongeren hun tijd grotendeels door in het zwembad en op het strand. Ook zijn ze te vinden in winkels en de disco. Ruim een kwart houdt zich bezig met het maken van vrienden en 24 procent besteedt zijn tijd met het zoeken naar een vakantieliefde. Culturele activiteiten zijn onder de ondervraagde jongeren niet zo populair.