DEN HAAG - Nederland geeft nog eens 10 miljoen euro aan noodhulp voor de Sudanese regio Darfur. De Nederlandse bijdrage wordt daarmee verdubbeld, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) zal haar EU-collega's dinsdag tijdens een bijeenkomst van de Afrikaanse Unie in Ethiopië oproepen eveneens meer geld te geven voor de geteisterde regio Darfur. Daar is meer dan een miljoen mensen op de vlucht voor het etnische en religieuze conflicten. Er zijn al tussen de 10.000 en 30.000 mensen gedood.

Annan

Van Ardenne zal in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba praten met VN-secretaris-generaal Kofi Annan over zijn bezoek aan Darfur vorige week. Eind deze week spreekt Van Ardenne met speciaal vertegenwoordiger voor de VN in Sudan, oud-minister Jan Pronk.

De extra 10 miljoen euro voor noodhulp gaat naar het Wereldvoedselprogramma WFP (3,5 miljoen euro), de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr (3,5 miljoen), de Internationale Federatie Rode Kruis en Rode Halve Maan (1 miljoen), en voor met name water en sanitaire voorzieningen naar de Wereldgezondheidsorganisatie WHO (1 miljoen) en het VN-kinderfonds Unicef (1 miljoen).

Waarnemers

Daarnaast stuurt Nederland twee waarnemers naar Sudan, die deel gaan uitmaken van de waarnemersmissie onder leiding van de Afrikaanse Unie.