DEN HAAG - Duizenden asielzoekers en arbeidsmigranten hebben de afgelopen maanden geen verblijfsdocumenten ontvangen door problemen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De dienst is overgeschakeld op een nieuw computersysteem waardoor er lange wachtlijsten zijn ontstaan bij het drukken van de verblijfsvergunningen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie maandag bevestigd. De betrokkenen konden gedupeerd raken doordat zij zonder geldig document geen werk, stages of woningen konden krijgen. Ook konden zij geen sociale voorzieningen aanvragen, zoals kinderbijslag en huursubsidie.

Reglulier verblijfsdocument

In de tussentijd heeft de IND hen inwilligingsdocumenten gestuurd, zodat zij zich daarmee tijdelijk konden behelpen. Het ging volgens de woordvoerder vooral om mensen die een regulier verblijfsdocument nodig hadden of wilden verlengen. Omdat veel betrokkenen massaal de IND probeerden te bellen om te klagen, was de dienst slecht telefonisch bereikbaar. Inmiddels is een externe call center ingeschakeld zodat de bereikbaarheid volgens de IND-woordvoerder weer op orde is.

Computerproblemen

De computerproblemen bij de IND zijn inmiddels opgelost maar door de beperkte capaciteit bij de SDU, die de documenten drukt, bestaat er nog steeds een achterstand in het aantal aanvragen. Die wordt nu langzaam ingelopen.