WASHINGTON - Een netwerk van enkele neven van Saddam Hussein is actief betrokken bij de opstand in Irak tegen Amerika. Ze organiseren het smokkelen van wapens, mensen en geld om de anti-Amerikaanse opstand te steunen. Dat stellen Amerikaanse regeringsfunctionarissen en Irakezen maandag in The New York Times.

De neven opereren vooral vanuit Syrië en Jordanië. Zondag al meldde de Britse krant Sunday Telegraph dat de regering van Syrië (met die van Iran) ook de opstand in Irak steunt. Een belangrijke rol speelt Fatiq Suleiman al-Majid, voormalige officier in de Iraakse veiligheidsdienst die vorig jaar vermoedelijk naar Syrië is gevlucht.

Geld- en goederenstromen

Volgens Amerikaanse functionarissen is het netwerk pas ontdekt en verschijnen er binnenkort nieuwe rapporten over. Amerikaanse inlichtingendiensten kwamen de neven op het spoor door verdachte geld- en goederenstromen te volgen. Het Amerikaanse leger en de inlichtingendiensten blijven er ook van overtuigd dat een belangrijk deel van de georganiseerde opstand buiten de Saddam Hussein-clan omgaat.

Majid-clan

Veel familieleden van Saddam Hussein zijn getrouwd met afstammelingen van de Majid-clan. Saddams volledige naam is Saddam Hussein al-Majid al-Tikriti. De Majid-clan was gevreesd en zeer machtig tijdens het bewind van Saddam.