JAKARTA - Ongeveer 153 miljoen Indonesiërs kunnen de komende uren voor het eerst in de geschiedenis van hun land rechtstreeks een president kiezen. Om middernacht Nederlandse tijd gingen de eerste van de in totaal 585.000 stemlokalen open. Rond 10.00 uur maandagochtend Nederlandse tijd eindigt de historische stembusgang in het grootste moslimland ter wereld.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Volgens Indonesische media was de opkomst kort na het begin van de verkiezingen niet erg groot. Er zouden minder mensen bij de stembussen staan dan in de eerste uren bij de parlementsverkiezingen eerder dit jaar.

Opkomst

Toch is de verwachting dat uiteindelijk ongeveer 90 procent van het electoraat een stembriefje invult. Een van de eerste 'notabelen' die ging stemmen was ex-dictator Soeharto. De 83-jarige meldde zich al vroeg bij zijn stemlokaal in Jakarta.

De Indonesiërs kunnen een keuze maken tussen vijf kandidaten, van wie voormalig generaal en ex-minister Susilo Bambang Yudhoyono favoriet lijkt te zijn. Naar verwachting zal het zeker twee weken duren voordat de eerste officiële uitslagen bekendworden. In de loop van maandag zullen er volgens Indonesische media wel uitslagen worden verspreid van exit polls.

Computer

De Nationale Kiescommissie presenteerde zondag een nieuw computersysteem dat de telling moet vereenvoudigen. Het systeem zou ook beter beveiligd zijn.

Tijdens de parlementsverkiezingen eerder dit jaar wist een handige student het systeem te 'hacken', overigens zonder de uitslagen te wijzigen. In veel afgelegen kiesdistricten zijn overigens geen computers geplaatst om stemmen te tellen bij gebrek aan stroom of telefoonlijnen om gegevens door te sturen.

Nieuwe stap

De verkiezingen van maandag markeren een nieuwe stap naar meer democratie in de archipel, waar in 1998 een einde kwam aan de dictatuur van president Soeharto. De huidige president Megawati lijkt weinig kans te maken op een overwinning.

Als Yudhoyono de verkiezingen niet in de eerste ronde met meer dan 50 procent van de stemmen kan beslissen, zal er in september een tweede ronde nodig zijn. De oud-generaal zal het dan zal moeten opnemen tegen de kandidaat die maandag als tweede eindigt. Behalve Megawati strijden ook voormalig legerleider Wiranto, moslimleider Rais en vice-president Haz om deze tweede plaats.

Bijna alle kandidaten keken voor de opening van de stemlokalen op publieke plaatsen naar de finale van het Europees kampioenschap voetballen, zo berichtte The Jakarta Post. Yudhoyono keek in een hotel in Jakarta, Wiranto was present in een hoofdstedelijke kroeg. In totaal zijn er 600 buitenlandse waarnemers in Indonesië, die toezien op een goed verloop van de stembusgang.