AMSTERDAM - De Egyptische politie heeft een vijftigtal dorpelingen opgepakt, geslagen en sommige gevallen gemarteld, om een voortvluchtige verdachte te dwingen zich over te geven. Dat heeft een Egyptische mensenrechtenorganisatie zondag gezegd.

De dorpelingen, onder wie vrouwen, kinderen en oude mensen, werden woensdag opgepakt, aldus de organisatie, het Mensenrechtencentrum voor Hulp aan Gevangenen. Het zou gaan om familieleden van een wegens drugshandel gezochte man uit Saf, een dorp net buiten de hoofdstad Caïro. Een aantal van hen werd gemarteld om informatie los te krijgen over de gezochte man. Advocaten slaagden er zondag niet meer in contact te krijgen met de opgepakte dorpelingen, die volgens het Mensenrechtencentrum zijn overgebracht naar een onbekende plek.

De voorzitter van de mensenrechtengroep, Mohammed Zarei, zegt dat de Egyptische politie vaak verdachten probeert te dwingen zichzelf over te geven door hun familieleden op te pakken. Volgens Amnesty International wordt er in Egyptische gevangenissen stelselmatig gemarteld. De afgelopen tien jaar zouden zeker 120 gevangenen zijn doodgemarteld.