LONDEN - Het lichaam van de zaterdag 30 maart overleden Britse koningin-moeder wordt vrijdag in een rouwstoet overgebracht naar de Westminster Hall. Daar kunnen de Britten de komende dagen afscheid nemen van de echtgenote van de in 1952 overleden koning George VI.

Het is de grootste rouwstoet sinds de staatsbegrafenis van Winston Churchill in 1965. Donderdagavond is onder strenge veiligheidsmaatregelen de kroon van de koningin-moeder met de uiterst kostbare Kohinoor-diamanten uit de Tower of Londen gehaald. De kroon ligt in de stoet op de kist. Alle details van de stoet zijn door de vorstin zelf vastgelegd. Er is 23 jaar lang geoefend. Donderdag voor de laatste keer met meer dan 1600 soldaten.

Veertien leden van de koninklijke familie volgen direct achter de kist die van de kapel in Sint James Palace naar Westminster Hall wordt vervoerd. Van de leden van het koninklijke huis lopen onder anderen de zonen van kroonprins Charles, William (19) en Harry (17) mee.

Koningin Elizabeth II (75) wacht in de Westminster Hall op de kist. Zij heeft zich donderdag voor het eerst in het openbaar uitgelaten over de dood van haar moeder. In zwarte kledij gehuld aanschouwde ze de 2000 bloemenkransen die voor Windsor Castle zijn neergelegd. "Het is een verbazingwekkende aanblik, nietwaar? Die mensen zijn zo aardig", zei ze tegen bezoekers en toeristen. "Mijn moeder is 101 jaar geworden, dat is een prachtige leeftijd. Ze heeft een wonderlijk leven gehad."

Langs de route worden duizenden mensen verwacht. De Britse omroep BBC houdt nauwkeurig de ontwikkelingen bij met een speciaal dossier op haar website

/NIEUWSBritten rouwen om overleden Queen Mum (video)