DEN HAAG - Studenten kunnen volgend jaar op vrijdag beter met hun jaarkaart openbaar vervoer uit de voeten. Ook krijgen ze tegen bijbetaling korting op treinreizen in Europa.

Dat is het resultaat van het akkoord dat minister Hermans van Onderwijs heeft gesloten met de openbaarvervoerbedrijven. Het contract, dat donderdag werd bekendgemaakt, geldt voor onbepaalde tijd.

In 2003 betaalt de overheid het openbaar vervoer voor de kaart 423 miljoen euro. Die prijs kan jaarlijks worden bijgesteld. Studenten met een weekeindekaart mogen vanaf 1 januari 2003 op vrijdag met de kaart vanaf 12.00 uur reizen. Dat was 19.00 uur.

Wie een weekkaart heeft, kan op vrijdag tot het einde van de dienstregeling reizen. Dat was .00 uur. Verder krijgen studenten voor 15 euro per jaar 25 procent korting op treinreizen in Europa.

Spreiding

Zowel Hermans als de vervoersbedrijven toonden zich ingenomen met het contract. Hermans ziet het voordeel van de verruimde reismogelijkheden voor studenten, de bedrijven zien vooral de spreiding van het reizigersaanbod op vrijdag als positief. De huidige overeenkomst loopt op 1 janauri 2003 af.

Sinds het begin van de jaren negentig kunnen studenten met de kaart 'gratis' gebruik maken van het openbaar vervoer. Meer dan een half miljoen studenten hebben de jaarkaart; van hen heeft 94 procent een weekkaart.

Instemming

Studenten waren aanvankelijk fel tegen de kaart, nu reageerden de studentenorganisaties ISO en LSVb met instemming op het nieuwe contract. "Minister Hermans heeft knap werk verricht", meent ISO-voorzitter Jonathan Zondag.

"Vooral de vrijdagspits is momenteel een groot probleem voor studenten. Ook is het van groot belang dat studenten vanaf nu recht hebben op een OV-kaart en ook naar het buitenland kunnen reizen."

"Bij de introductie destijds liep het Malieveld vol", herinnerde een ambtenaar zich. "Afschaffing zou nu hetzelfde gevolg hebben." De kaart is twaalf jaar oud. De "operatie" werd tot 1992 geleid door Pim Fortuyn, die vervolgens met slaande deuren het project verliet.