TEHERAN - Iran heeft een aanklacht opgesteld tegen de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein en wil die aanhangig maken bij het speciale tribunaal voor Irak. Teheran beschuldigt de gewezen machthebber in Bagdad ervan Iran in 1980 te hebben aangevallen en chemische wapens te hebben gebruikt, maakte het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag bekend.

"Een van de misdaden van Saddam is de aanval op Iran, de dood van Iraniërs, het gebruiken van chemische wapens. We hebben een aanklacht voorbereid die zal worden ingediend bij het tribunaal'', aldus zegsman Asefi. Teheran heeft zich beklaagd over het feit dat de aanval op Iraans grondgebied in 1980 niet op de eerste lijst van aanklachten terug te vinden is.

Miljoen doden

Volgens officiële cijfers vielen er bijna een miljoen doden in de acht jaar durende oorlog tussen Irak en Iran. Aan Iraanse zijde liepen zeker 45.000 soldaten verwondingen op door de Iraakse inzet van strijdgassen. Volgens Teheran zou het buurland ook op grote schaal gevangenen hebben gemarteld en hebben geëxecuteerd.

In de donderdag gepresenteerde officiële aanklacht tegen Saddam Hussein en zijn naaste getrouwen wordt met geen woord gerept over de bloedige oorlog. Wel hebben de aanklagers hem in staat van beschuldiging gesteld in verband met de aanval op Koeweit in 1990. Saddam zal zich ook moeten verantwoorden voor het gebruik van gifgas tegen Koerden in de stad Halabja waardoor in 1988 5000 mensen omkwamen.