LONDEN/NEW YORK - De Verenigde Staten hebben mogelijke terroristen geruild tegen zeven gevangenen in Saudi-Arabië. Met de geheime deal moesten belangrijke bondgenoten bij de invasie in Irak tevreden worden gesteld.

Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times zondag. Het dagblad baseert zich op anonieme hooggeplaatste Amerikaanse en Britse functionarissen.

De terroristen zaten gevangen op de basis Guantanamo op Cuba. Zij mochten terug naar Saudi-Arabië. De regering in Riyad op haar beurt liet vijf Britten en twee andere gedetineerden vrij, die in Saudi-Arabië voor terreurdaden waren veroordeeld. Britse diplomaten vermoedden dat de zeven door folter tot bekentenissen waren gedwongen.

Moeite

Aanvankelijk hadden de Amerikaanse ministeries van Defensie en Justitie en de geheime dienst CIA grote moeite met de ruil vorig jaar. Zij vroegen zich af of sommige terroristen niet te gevaarlijk waren om terug te sturen. Ook waren functionarissen sceptisch over de Saudische belofte om de vijf achter de tralies te houden. De woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad sprak in de krant tegen dat het een ruil was. Volgens hem bestaat er geen verband tussen het terugsturen van de vijf verdachten en het vrijkomen van de Britten.

Zowel Riyad als Londen benut de vrijlatingen voor een publiciteitsoffensief. Beide regeringen kampten met binnenlandse kritiek op hun rol in de Irak-oorlog.