'Justititie jaagt feller op crimineel geld'

Justitie gaat nog feller jagen op geld van misdadigers. Zodra criminelen in hoger beroep gaan, gaat justitie voor een tweede keer op zoek naar geld, sieraden, dure auto's en huizen. 

Dat meldt het AD woensdag. 

Nu wordt bij arrestatie al crimineel vermogen afgepakt, maar vaak weten criminelen geld of dure spullen verborgen te houden bij bijvoorbeeld vrienden of handlangers.

De nieuwe werkwijze houdt in dat justitie bij de start van zaken die worden behandeld in hoger beroep nog eens langsgaat voor een zoektocht naar crimineel geld en goederen.

Beëindigen

"We zien nog te vaak dat ze na hun veroordeling en straf hun vermogen weten te gebruiken om opnieuw te beginnen", zegt hoofdadvocaat-generaal van het OM Charles Wiegant in de krant.

"Op dat moment willen we nog eens toeslaan om die tweede criminele carrière direct te beëindigen." De nieuwe methode werd het afgelopen halfjaar getest en leverde tot dusver al zeshonderdduizend euro extra op.

Vorig jaar wist het OM bijna vijftig miljoen euro af te pakken via het strafrecht, vijf miljoen meer dan een jaar eerder. Justitie wil dat in 2018 het in beslag nemen van geld jaarlijks minimaal honderd miljoen euro oplevert.

Lees meer over:
Tip de redactie