MOSKOU - De Russische oliegigant Yukos, dieongeveer 20 procent van de Russische olie produceert, vreest dat deproductie kan komen stil te liggen als gevolg van de inbeslagnamevan computerapparatuur. Tijdens een huiszoeking namen medewerkersvan justitie zaterdagmiddag computerservers in beslag van deafdeling die de oliewinning coördineert, zei een woordvoerder vanhet bedrijf.

"De inbeslagneming van de servers betekent dat de coördinatiein onze belangrijkste gebieden in Siberië niet meer werkt. En datbetekent dat de productie vandaag nog stil kan komen te liggen."

Speciale eenheden van de politie grendelden zaterdag het gebouwaf en namen documenten in beslag, meldde het Russische persbureauInterfax. De huiszoeking was volgens een woordvoerder van deopenbaar aanklager nodig in het kader van de strafzaak wegensfraude en belastingontduiking door bedrijven van Yukos. Deafgelopen maanden zijn er al eerder huiszoekingen in hethoofdkantoor van Yukos geweest.

Kremlin

De in oktober 2003 aangehouden voormalige Yukos-topmanChodorkovski staat sinds vorige maand terecht. Vrij algemeen wordtgedacht dat het optreden van justitie tegen Yukos door het Kremlinis aangestuurd.

De onderneming kreeg twee dagen geleden een naheffing van deRussische belastingdienst. De oliemaatschappij moet over hetfiscale jaar 2000 nog 2,8 miljard euro betalen. De belastingdienstliet de rekeningen van Yukos vrijdag bevriezen. De ondernemingstelt dat de belastingaanslagen het bankroet van Yukos betekenen.