SEOUL - De Zuid-Koreaanse gezant Lim Dong-won heeft vrijdag met de Noord-Koreaanse autoriteiten overeenstemming bereikt over meer contacten tussen leden van families die als gevolg van de Koreaanse Oorlog (1950-1953) van elkaar zijn gescheiden. Ook zullen Noord- en Zuid-Korea besprekingen beginnen over economische samenwerking.

De woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Hereniging heeft dat meegedeeld na een gesprek tussen Lim en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il. De laatste bijeenkomsten van families die door de oorlog zijn gespleten, had in februari vorig jaar plaats.

Ook in oktober vorig jaar zouden familieleden elkaar bezoeken, maar Noord-Korea stelde dat voor onbepaalde tijd uit. De verhoogde waarkzaamheid die Seoul na de aanslagen in New York en Washington had ingevoerd, zouden Zuid-Korea tot een voor Noord-Koreanen gevaarlijk land maken.

Tot de onderwerpen die verder zijn besproken, behoort waarschijnlijk een bezoek van de Noord-Koreaanse leider aan het zuidelijke buurland. Het zou gaan om een tegenbezoek voor de historische reis van de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung aan Pyongyang in juni 2000.

Toekomstig overleg

De gezant overhandigde de Noord-Koreaan een boodschap van de Zuid-Koreaanse president. Lim vloog woensdag naar het noorden. Zijn gesprek met Kim Jong-il was het eerste officiële contact tussen Noord- en Zuid-Korea sinds november vorig jaar. Toen liepen de besprekingen vast op onenigheid over de agenda van toekomstig overleg.

Beide landen verkeren formeel in staat van oorlog. Aan de Koreaanse oorlog kwam een einde door een bestand, maar een formeel vredesverdrag is nooit tot stand gekomen.

/NIEUWSKoreaanse families na halve eeuw herenigdEerste ontmoeting Koreaanse presidenten een feit