DEN HAAG - Drie leden van de rapgroep DHC zijn vrijdag en zaterdag gearresteerd. Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag en een advocaat hebben dat zaterdag gezegd. De rappers zijn medeverantwoordelijk voor de rapsong over VVD-politica Ayaan Hirsi Ali, waarover eerder deze week opschudding ontstond.

In het rapnummer wordt Hirsi Ali in grove bewoordingen over de hekel gehaald en bedreigd. Zij heeft dinsdag aangifte gedaan. Naar aanleiding van de aangifte zijn vrijdagavond diverse huiszoekingen gedaan waarbij een rapper is aangehouden. Dat zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Den Haag zaterdag. Twee anderen meldden zich zaterdagochtend zelf bij de politie, aldus hun advocaat, V. Koppe.

Geschrokken

De twee rappers zijn na hun vrijwillige melding aangehouden. Volgens Koppe is het duo flink geschrokken van de commotie. Zij hebben nooit de bedoeling gehad Hirsi Ali te bedreigen, zegt hij.

Het tweetal zal niettemin meewerken aan het onderzoek naar mogelijke strafbare feiten, aldus Koppe. De raadsman meent dat de rapgroep niets strafbaars heeft gedaan en heeft er vertrouwen in dat het OM tot de zelfde conclusie zal komen. De drie arrestanten zijn meerderjarig. Het OM sluit niet uit dat meer arrestaties zullen volgen.

Verspreiden

Het omstreden nummer is door DHC (Den Haag Connection) al in de zomer van 2003 gemaakt en thuis opgenomen. Het is nooit de bedoeling geweest de opname te verspreiden. Volgens Koppe hebben derden het in het najaar van 2003 op internet gezet, buiten toedoen van de DHC-rappers.

Journalisten van het tv-programma NOVA hebben het nummer onlangs op internet ontdekt. Zij namen dinsdag contact op met de leden van DHC en zeiden dat Hirsi Ali aangifte had gedaan wegens bedreiging, aldus Koppe. "Naar aanleiding van deze mededeling hebben onze cliënten meegewerkt aan de uitzending van NOVA van diezelfde dag." NOVA interviewde de vier leden van DHC. Zij wilden niet herkenbaar in beeld.

Koppe zegt dat inmiddels is gebleken dat Hirsi Ali pas dinsdagavond aangifte heeft gedaan, nadat zij door NOVA was geconfronteerd met de rapsong.