AMSTERDAM - Met het concert Europa op de Dam is vrijdag het cultureel programma Thinking Forward van start gegaan. Met dit programma geeft Nederland extra aandacht aan kunst en cultuur in Europa tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie. Ongeveer 2500 bezoekers, voornamelijk jongeren, genoten van optredens van onder andere de Nederlandse Hind, Tashas World en de Deense hiphopgroep Outlandish. Jörgen Raymann presenteerde de show.

"O kijk, een leuk soort festivalsfeertje." Veel van de bezoekers belandden vrijdag per ongeluk op de Dam. Voorbijgangers bleven staan kijken naar de kunsten van de artiesten op het podium. "Waar dit voor is? Ik lees daar voor het voorzitterschap van de EU." Grote spandoeken aan de zijkant van het podium geven de bezoeker een idee wat er precies aan de hand is.

Het concert op de Dam is slechts het begin. Thinking Forward bestaat uit tientallen theatervoorstellingen, tentoonstellingen, concerten en seminars in Nederland en in de tien nieuwe lidstaten van de EU. De organisatie verwacht alleen in Nederland al 200.000 bezoekers. Met dit culturele initiatief willen het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van OCW de nieuwe lidstaten ook op het gebied van kunst en cultuur verwelkomen.

Staatssecretaris Van der Laan zei vrijdag in haar toespraak dat niets Europa dichter bij elkaar brengt dan kunst en cultuur. Van der Laan zei dat het programma Thinking Forward het echte Europa laat zien, dat je niet in conferentiezalen vindt.