NEW YORK - De leiding van de verkiezingscampagne van president Bush heeft een beroep op kerkelijke gemeenten gedaan om Bush in november met zijn herverkiezing te helpen. Zij moeten onder meer hun ledenlijsten ter beschikking van de campagne stellen. Dit meldde vrijdag The New York Times.

Het rapport, 'Coalitie-coördinator: de plichten', noemt 22 actiepunten voor de periode 31 juli tot 31 oktober. Behalve het toezenden van de ledenlijsten moeten de gemeenten tijdens een "burgerschapszondag" de leden oproepen zich te laten registreren voor de verkiezingen, moeten zij andere gemeenten doorgeven die voor Bush campagne kunnen voeren, voor de leden een 'party voor de president' houden en een verkiezingswijzer in de gemeente uitdelen.

Na eerdere berichten over pogingen van de Bush-campagne om kerken in te schakelen, heeft de Amerikaanse belastingdienst IRS de politieke partijen per brief gewaarschuwd dat een kerk haar belastingvrije status schendt als zij een kandidaat steunt. Zo is het verboden in een kerkgebouw verkiezingsfolders of -affiches te verspreiden.

Ds. C. Welton Gaddy, voorzitter van een progressieve interreligieuze organisatie in Washington, zei in een reactie dat hij meteen juridische stappen tegen een campagne of een politieke partij zou nemen als hij er achter zou komen dat de ledenlijst van zijn gemeente was doorgegeven.

Ook Richard J. Mouw, de conservatieve president van Fuller Theologisch Seminarie in Pasadena (Californië), heeft zijn bedenkingen. "Kerken hebben de opdracht de machthebbers de waarheid te zeggen. Dit riekt echter naar een te nauwe verbinding tussen de kerk en de wereldse macht."

Hij waarschuwde de Republikeinse Partij dat zij er niet op voorhand van moet uitgaan dat de evangelische christenen voor Bush zullen stemmen. "Steeds meer kerkleden, ook evangelischen, hebben twijfels over de geloofwaardigheid van de regering-Bush."