NEW YORK - De voormalige VN-ambassadeur van Bosnië, Muhamed Sacirbey, is vrijdag op borgtocht vrijgelaten. Sacirbey zit in de Verenigde Staten vast omdat Bosnië om zijn uitlevering heeft gevraagd. Hij wordt verdacht van het verduisteren van 2,5 miljoen dollar staatsgeld. Hij is in ons land vooral bekend als een voormalige vriend van Mabel Wisse Smit, de echtgenote van prins Johan Friso.

Sacirbey vecht de uitlevering aan en is in afwachting van de uitspraak onder elektronisch huisarrest geplaatst. Bovendien moest de in 1956 geboren Sacirbey zijn paspoorten inleveren en een schuldbekentenis van 5 miljoen dollar tekenen. De ex-ambassadeur en ex-minister werd in maart 2003 gearresteerd in New York. Hij is een genaturaliseerde Amerikaan.

Rechter Maas had eerder geweigerd hem op borgtocht vrij te laten. Volgens het gepubliceerde rechterlijk bevel is de magistraat van mening veranderd nadat een Bosnische functionaris te kennen had gegeven akkoord te gaan met de voorlopige vrijlating van Sacirbey tot een definitieve uitspraak. Wanneer de rechter een vonnis velt in deze zaak, is nog niet bekend.

Een rechter in de Bosnische hoofdstad Sarajevo vaardigde in december 2001 een arrestatiebevel tegen Sacirbey uit. In de aanklacht wordt hij ervan beschuldigd ongeveer 2,5 miljoen dollar te hebben gestolen ten tijde van zijn ambassadeurschap bij de Verenigde Naties in 2000. Hij kan hiervoor minimaal drie jaar celstraf krijgen. Sacirbey ontkent de aantijgingen.