PARIJS - De nieuwe Europese grondwet wordt op 20 november officieel ondertekend in Rome. Dat zei de Italiaanse premier Silvio Berlusconi vrijdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Franse president Jacques Chirac. Berlusconi is in Parijs voor Frans-Italiaanse besprekingen. Minister Bot van Buitenlandse Zaken ontkent dat er al een datum is vastgelegd voor de ondertekening.

Volgens hem is dit een zaak van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Bot wil, zo liet zijn woordvoerder vrijdagavond weten, in overleg met de andere lidstaten een datum bepalen. Dit zou uiterlijk 13 juli moeten gebeuren.

EG

Volgens de Italiaanse regeringsleider wordt het document, waarover de Europese regeringsleiders op 18 juni overeenstemming bereikten, ondertekend in de kamer waar in 1957 het Verdrag van Rome werd gesloten. Dat verdrag legde de basis voor de Europese Economische Gemeenschap, de voorloper van de Europese Unie.

De Ierse premier Bertie Ahern maakte dinsdag, vlak voor zijn land de voorzittershamer van de EU overdroeg aan Nederland, bekend dat de ondertekening van de constitutie in november plaats zou vinden in Rome, hoewel Nederland in die periode EU-voorzitter is.

Prematuur

Dat was een vurige wens van Berlusconi. Bronnen in Den Haag noemen het prematuur om al een datum van de ondertekening bekend te maken. Na de ondertekening van de grondwet moeten de 25 lidstaten het document binnen twee jaar ratificeren. Pas als dat is gebeurd, wordt de grondwet van kracht. Een aantal landen, waaronder Nederland, heeft aangekondigd daarover een referendum te zullen houden.