LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor het gerechtshof in Leeuwarden acht jaar cel geëist tegen de 64-jarige Simon S. uit Ryptsjerk. De man wordt ervan verdacht in augustus de 11-jarige Lusanne van der Gun uit Oldeberkoop te hebben ontvoerd. De rechtbank in Leeuwarden legde S. in februari vijf jaar gevangenisstraf op. De eis was toen ook acht jaar.

Zowel de ouders als Lusanne zelf eisen een schadevergoeding van elk 5000 euro van de verdachte. Het meisje fietste op maandagochtend in haar woonplaats naar school, toen de verdachte haar dwong met hem mee te gaan. Twee dagen later dook ze ongeschonden bij een hotel in Venlo op. De ontvoerder had tevergeefs 200.000 euro losgeld geëist van de familie van Lusanne.

Het OM ging in hoger beroep omdat zij vindt dat de rechtbank in de veroordeling onvoldoende rekening heeft gehouden met de gevolgen van de ontvoering voor het 11-jarige meisje en de samenleving. Ook plaatst justitie kanttekeningen bij het feit dat de rechtbank uit gaat van een verminderde toerekeningsvatbaarheid, terwijl S. anderhalf uur na de ontvoering alweer helder van geest werd.