DEN HAAG - De vakantiedrukte is vrijdagmiddag meegevallen. Omstreeks kwart over zeven stonden er nagenoeg geen files meer op de Nederlandse wegen. Het hoogtepunt van de filevorming lag omstreeks vijf uur, toen er 35 files met een totale lengte van 189 kilometer waren, aldus de ANWB .

Dit weekeinde zijn de schoolvakanties in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en in een deel van Gelderland begonnen. De ANWB meldde eerder dat ruim 750.000 Nederlanders vrijdag met vakantie zouden gaan. Meer dan de helft daarvan zou naar het buitenland gaan. Velen begonnen vrijdag meteen aan hun vakantie.

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zette vrijdag op enkele punten extra mensen in: bij Eindhoven, Arnhem en Maastricht. Zij waren er vooral om te proberen de verkeersstroom op gang te houden.

Een woordvoerder van het KLPD meldde dat er geen grote caravancontroles werden gehouden. Alleen bij Rosmalen en Numansdorp waren regionale controles. Volgens de woordvoerder "is de technische staat van de caravans over het algemeen best wel goed maar worden voertuigen soms niet goed beladen".