LOS ANGELES - De wereldberoemde Amerikaanse acteur Marlon Brando is donderdagavond (plaatselijke tijd) op 80-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Los Angeles. Dat berichtte de Amerikaanse televisiezender Fox News vrijdag op gezag van zijn zuster en een vriend van de familie. De doodsoorzaak is nog onbekend.

Brando werd bekend door rollen in films als The Godfather, A Streetcar Named Desire en On the Waterfront. Hij ontving een Oscar voor deze laatste film uit 1954. Twintig jaar later weigerde hij de prestigieuze filmprijs voor zijn rol in The Godfather uit protest tegen de slechte behandeling van inheemse Amerikanen door Hollywood.

Acteerlessen

Marlon Brando junior werd op 3 april 1924 geboren in Omaha in de staat Nebraska. Hij groeide op in Illinois. Na van de militaire academie te zijn verwijderd vertrok hij naar New York. Hier volgde hij acteerlessen bij Stella Adler in de beroemde studio van Lee Strasberg. Zijn eerste optredens als acteur waren op het toneel van Broadway.

Groot talent

Eind jaren veertig vertrok Brando naar Hollywood. Hij werd toen door de critici al gezien als een groot talent en werd al snel in zijn blauwe spijkerbroek en witte T-shirt een idool van de jeugd. Zijn carrière kende een dip in de jaren zestig. In 1972 keerde hij groots op het witte doek terug door zijn optreden in The Godfather.

Persoonlijk leed

In de jaren tachtig en negentig was hij te zien in films als The Freshman en Don Juan DeMarco. In 2001 speelde hij voor het laatst in een speelfilm. Vakgenoten roemden Brando als de grootste acteur van zijn generatie. Brando is drie maal getrouwd geweest en heeft elf kinderen. Een van zijn zoons zit in de gevangenis, terwijl een dochter zelfmoord pleegde.