PARIJS - De nieuwe Europese grondwet wordt op 20 november officieel ondertekend in Rome. Dat zei de Italiaanse prenier Silvio Berlusconi vrijdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Franse president Jacques Chirac. Berlusconi is in Parijs voor Frans-Italiaanse besprekingen.

Volgens de Italiaanse regeringsleider wordt het document, waarover de Europese regeringsleiders op 18 juni overeenstemming bereikten, ondertekend in de kamer waar in 1957 het Verdrag van Rome werd gesloten.

Dat verdrag legde de basis voor de Europese Economische Gemeenschap, de voorloper van de Europese Unie. De Ierse premier Bertie Ahern maakte dinsdag, vlak voor zijn land de voorzittershamer van de EU overdroeg aan Nederland, bekend dat de ondertekening van de constitutie in november plaats zou vinden in Rome, hoewel Nederland in die periode EU-voorzitter is. Dat was een vurige wens van Berlusconi. Na de ondertekening moeten de 25 lidstaten het document binnen twee jaar ratificeren. Pas als dat is gebeurd, wordt de grondwet van kracht. Een aantal landen, waaronder Nederland, heeft aangekondigd daarover een referendum te zullen houden.