AMSTERDAM - De filedrukte op de Nederlandse snelwegen is in het eerste halfjaar met 9,6 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de VerkeersInformatieDienst (VID) vrijdag. De meeste files staan bij het knooppunt Everdingen bij Utrecht.

De stijging van de filedrukte heeft volgens de VID de eerste drie maanden van het jaar te maken met het winterweer. Verder wordt een groot deel veroorzaakt door een toename van het verkeersaanbod en de gevolgen van grootschalige wegwerkzaamheden.

De filedrukte op de A2 bij Everdingen is weer terug op het niveau van voor de aanleg van de spitsstroken in 2002. Het eerste halfjaar nam de filedrukte bij het knooppunt in beide richtingen met ongeveer 70 procent toe ten opzichte van dezelfde periode in . Daarmee staat het knooppunt bovenaan de file-top-50 van de VID.

Spitsstrook

De filedrukte op de A2 richting Utrecht is op hetzelfde niveau als voor de aanleg van de spitsstrook. In de richting van Den Bosch op de A2 is het zelfs erger geworden. De filedruk wordt gemeten in kilometerminuten, het aantal kilometers file maal de tijd dat deze file er heeft gestaan.

Volgens de VID is het effect van de spitsstroken volledig verdwenen. "Als de situatie bij Everdingen representatief is voor heel Nederland doet dit vrezen voor de effecten van de spitsstroken die op veel andere plaatsen in Nederland worden aangelegd", aldus een woordvoerder van de VID. De VID denkt dat de aanvankelijke verbetering van de filesituatie er voor zorgt dat mensen hun reisgedrag aanpassen. "Ze kiezen nu bijvoorbeeld wel voor de auto of veranderen hun vertrekmoment, waardoor de gunstige effecten van de spitsstroken verdwijnen."