LONDEN - Gematigd gebruik van alcohol beschermt vrouwen mogelijk tegen de gevolgen van botontkalking. Dit blijkt uit een onderzoek van het St. Thomas Ziekenhuis in Londen.

De studie is uitgevoerd onder 46 paren identieke vrouwelijke tweelingen, van wie er een circa acht alcoholconsumpties per week tot zich pleegt te nemen en de ander vrijwel geen alcoholhoudende drank drinkt.

De vrouw die met mate drinkt, bleek sterkere botten te hebben dan haar geheelonthoudende zuster. Dit bleek uit metingen van de botdichtheid in de heup en in de wervelkolom. Het onderzoek toonde overigens geen direct verband tussen productie van botweefsel en de inname van alcohol. Wel werden conclusies van eerdere studies bevestigd, die aantoonden dat roken het ontstaan en ontwikkeling van osteoporosis of botontkalking bevordert. Een van de leiders van het onderzoek, professor Tim Spector, waarschuwde overigens voor overmatig gebruik van alcohol. Volgens hem heeft een hoge alcoholinname juist een negatieve invloed op de botstructuur, zo meldde de BBC vrijdag.