DEN HAAG - Bij het Haagse Terra College is vrijdagochtend een herdenkingsbank voor de vermoorde onderdirecteur Hans van Wieren onthuld. Van Wieren werd 13 januari door de 17-jarige scholier Murat D. door het hoofd geschoten. De bank moet een plek worden om samen te komen.

De bank op het schoolplein moet een plek worden om samen te komen en moet eraan helpen herinneren dat problemen opgelost kunnen worden door met elkaar te praten, niet door geweld.

Het gekleurde monument is bekleed met tegeltjes waarop tekeningen en symbolen staan die scholieren, docenten en andere medewerkers van de school aan de Beresteinlaan hebben gemaakt.

Evenwicht

Locatiedirecteur Hetto Zijlstra was niet onder de indruk van de donkere wolken die overdreven tijdens de presentatie van het monument. "Het past goed bij het evenwicht tussen dit mooie moment en ons vreselijke verdriet", zei Zijlstra.

"We zijn in ons hart geraakt, maar we proberen de draad weer op te pakken." De 15-jarige leerling Rayae was ook blij met de ceremonie. "Dit is een mooie afsluiting", vond ze. "Volgend jaar kunnen we opnieuw beginnen."

Nooit vergeten

Maar vergeten wat er gebeurd is, doet ze nooit. "Niemand vergeet dat. Er wordt veel over gepraat en we worden er vaak aan herinnerd. Zelfs als Murat allang weer vrij is, zal er hier op school nog over worden gepraat." Murat D. werd door de jeugdstrafkamer van de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Hij is in hoger beroep gegaan.