DEN HAAG - Criminelen die zich schuldig maken aan zeer ernstige feiten zoals moord, kunnen straks worden veroordeeld tot dertig jaar cel. De Tweede Kamer heeft daar donderdag voor gezorgd met een wijziging van de wet.

Nu zit er nog niets tussen de maximale tijdelijke celstraf van twintig jaar, en levenslang. Het wijzigingsvoorstel was een initiatief van CDA'er Van Haersma Buma. Hij ging daarmee in tegen de wens van partijgenoot minister Donner (Justitie).

Strafgat

Met de straf van dertig jaar maakt de Kamer een einde aan het zogeheten strafgat tussen twintig jaar en levenslang, dat in Nederland ook echt levenslang is. Donner wilde dat op een andere manier oplossen, door in bepaalde gevallen de vervroegde invrijheidstelling af te schaffen. Zo zouden criminelen die twintig jaar krijgen ook echt die hele straf moeten uitzitten. Nu komen zij vaak na dertien jaar al vrij.

De Kamer ging ook akkoord met het voorstel van LPF'er Eerdmans voor een hogere maximumstraf voor het bezit van steekwapens als stiletto's, werpsterren, boksbeugels en vlindermessen. Het strafmaximum gaat van drie naar negen maanden. De hoogste straf voor dierenmishandeling gaat van twee naar vier jaar, eveneens op verzoek van de LPF.