ARNHEM - Rijkswaterstaat en het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) willen binnen drie weken een doorrekening maken van het effect dat extreme regenval, zoals vorige week in Midden-Europa, kan hebben in Nederland. Dat heeft het Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling (RIZA) dinsdag bekendgemaakt.
KNMI
RIZA

Volgens het KNMI had de neerslag ook kunnen vallen in het stroomgebied van de Rijn, met mogelijk rampzalige gevolgen voor Nederland en het westelijke deel van Duitsland.

Het RIZA werkt tijdens het onderzoek niet allen samen met het KNMI. Het heeft ook specialisten ingeschakeld van een zusterorganisatie in de Duitse stad Koblenz. "We vinden dit onderwerp dermate belangrijk dat we snel resultaten willen hebben", zegt W. van de Langemheen, projectleider rivieren bij het RIZA. "Als het onderzoek klaar is, willen we uitspraken kunnen doen over wat er in Nederland had kunnen gebeuren als de buien in het stroomgebied van de Rijn waren gevallen.

De bij het onderzoek betrokken partijen werken al langere tijd aan een model voor het voorspellen van de effecten van hoge waterstanden op de omgeving van rivieren. Het nieuwe onderzoek geldt als een aanvulling op dit model, dat volgens Van den Langemheen bijna gereed is.