DINANT - De Fransman Michel Fourniret, die eerder toegaf zes meisjes en vrouwen te hebben vermoord, heeft donderdagavond ook de moord op de 18-jarige Céline Saison en de 13-jarige Manyana Thumpong bekend. Dat hebben Belgische onderzoekers laten weten aan het Franse persbureau AFP.

Saison verdween in 2000 in Sedan en Thumpong een jaar later in Charles Meziéres in het noorden van Frankrijk. Hun lichamen werden in België teruggevonden.

Kasteeltje

Fourniret bekende tevens dat hij twee lijken heeft begraven bij een kasteeltje in Noord-Frankrijk. De Fransman zei dat tegen politieagenten die hem in België verhoren, aldus justitiewoordvoerders donderdag.

Een van de twee begraven slachtoffers is naar zijn zeggen de twaalfjarige Elisabeth Brichet uit België. Hij ontvoerde het meisje in 1989, verkrachtte en wurgde haar. De Franse politie is nog niet begonnen te graven in de dertien hectare tuin rond het kasteel in Donchéry. De dienst wacht daarmee tot het onderzoek in België is afgerond.

Ontsnappen

Fourniret, volgens zichzelf boswachter, hoewel hij dat beroep volgens een bron bij de Belgische justitie nooit daadwerkelijk heeft uitgeoefend, zit al een jaar vast in België. Hij had daar een dertienjarig meisje proberen te ontvoeren. Het meisje kon ontsnappen door de touwen om haar polsen door te bijten.

De 62-jarige 'Franse Dutroux' was opzichter bij een lagere school. Hij kon in een kasteel wonen dankzij het geld van een van zijn slachtoffers. Dat was de vriendin van een voormalige celgenoot. Het slachtoffer beheerde de kas van de extreemlinkse terreurorganisatie Action Directe.

Slachtoffers

De vier andere slachtoffers van Fourniret waren Franse jonge vrouwen en minderjarige meisjes. Het gaat om de zeventienjarige Isabelle Laville die in december 1987 verdween, de twintiger Fabienne Leroy die in 1988 zoekraakte, de 22-jarige studente Jeanne-Marie Desramault die in juni 1989 verdween en Natacha Danais die in november 1990 voor het laatst is gezien.

De zaak kwam vorige week aan het rollen door zijn 55-jarige echtgenote, met wie hij een 17-jarige dochter heeft. Zij was naar de politie gestapt, omdat ze wroeging had gekregen na het zien van het proces-Dutroux. Haar man had eigenlijk verwacht vrijdag voorwaardelijk vrij te komen. Hij meende dat er geen nieuwe elementen waren in de ontvoeringszaak waarvoor hij vast zat.

Au pair

De vrouw, Monique Olivier, vertelde de politie over totaal negen moorden. Daarbij is volgens haar ook een au pair. De naam van dit slachtoffer is onbekend. De politie heeft Fourniret al wel in beschuldiging gesteld van de moord op de au pair. De Fransman heeft de moord vooralsnog niet toegegeven.

De zaak met de vermoorde meisjes komt vlak nadat België de zaak-Dutroux had afgerond. De rechtbank in het Zuid-Belgische Aarlen legde Dutroux vorige week levenslang op. De Belg had meerdere jonge meisjes ontvoerd, verkracht en in zijn kelder opgesloten. Enkele van deze meisjes kwamen om, waarna Dutroux ze in de tuin begroef.

Voyeurisme

De 'Franse Dutroux' Fourniret, geboren in Sedan in de Franse Ardennen, heeft in Frankrijk een indrukwekkend strafblad. Hij werd al in 1966 en 1973 veroordeeld wegens voyeurisme en geweldsdelicten.

In 1987 legde een rechtbank in de Parijse regio hem zeven jaar gevangenisstraf op wegens verkrachting van minderjarige meisjes, bedreiging, geweldpleging en onzedelijk gedrag. Vanwege de lange duur van zijn voorarrest kwam hij echter al na enkele maanden weer vrij.

Strafregister

Hij kon in België lang zijn gang gaan, omdat zijn veroordeling onbekend was bij de Belgische justitie. De Belgische justitieminister Onkelinx heeft inmiddels gezegd snel werk te willen maken met een Europees strafregister. Ze heeft daarvoor contact opgenomen met de Nederlandse regering, die sinds donderdag voorzitter is van de Europese Unie.

De politie Limburg-Zuid heeft inmiddels contact gezocht met de Belgische collega's over de kindermoordzaak, meldde een woordvoerder donderdag. De politie zoekt naar mogelijke aanknopingspunten met een aantal vermissingen en moorden in Limburg de afgelopen jaren.