MADRID - De aanhoudende hitte in delen van Spanje heeft deze week aan mogelijk vier mensen het leven gekost. De slachtoffers kregen problemen aan hart en luchtwegen.

Het eerste sterfgeval dit jaar als gevolg van de hoge Spaanse temperaturen had plaats in Ciudad Real. Een 48-jarige man bezweek nadat hij op de fiets door de hitte was bevangen.

Autopsie

Op woensdag eisten de hitte het leven van een 69-jarige man in Madrid en een 40-jarige inwoner van Cordoba. Van een 72-jarige man moet uit autopsie blijken of de warmte de doodsoorzaak was.

Madrid kampte donderdag met temperaturen tot 38 graden Celsius, de heetste 1 juli in 104 jaar. In Sevilla waren er protestacties tegen de uitval van stroom als gevolg van een te grote vraag naar elektriciteit door airconditioningsinstallaties.

Bedorven

In de stad liepen de temperaturen op tot 47 graden. Circa 50.000 mensen kwamen tijdelijk zonder stroom te zitten. De inwoners van Sevilla klaagden dat ze bedorven eten hebben moeten weggooien, omdat de koelkasten en vriezers het niet deden. Eerder in de week deden zich in Sevilla ook al verscheidene stroomstoringen voor.

Het energiebedrijf Sevillana Endesa erkende tegenover de krant El Mundo dat het onvoldoende was voorbereid op de hoge temperaturen en het grote energieverbruik. Endesa heeft een noodplan opgesteld. De onderneming zet meer personeel en vijftig extra generatoren in. De hittegolf in de zomer van 2003 kostte in Spanje vorig jaar aan 141 mensen het leven.