KRIMPEN AAN DEN IJSSEL - Ruim 20.000 huishoudens in diverse plaatsen ten oosten van Rotterdam zijn donderdagmiddag getroffen door een stroomstoring. Donderdagavond kampten volgens energiebedrijf Eneco Energie nog maximaal 5000 huishoudens in Barendrecht met stroomproblemen.

De storing ontstond rond half vier door brand in een transformator aan de Edisonweg in Krimpen aan den IJssel. De 350 ton olie in het apparaat vloog door nog onbekende oorzaak in brand. Ruim drie uur na het uitbreken van de brand kreeg de brandweer het vuur onder controle.

Schade

Zodra de afgebrande transformator afgekoeld is, kunnen de naastgelegen transformatoren weer opgestart worden. De beheerder van het landelijk hoogspanningsnetwerk, Tennet, verwacht vrijdag geen problemen meer voor de stroomafnemers. Tennet schat de schade op 700.000 euro en beschouwt het apparaat als verloren.

In de directe omgeving van de brand werden enkele huizen uit voorzorg ontruimd. De rookontwikkeling in het gebied was volgens de politie "behoorlijk", maar leverde geen gevaar op voor de volksgezondheid. De rookwolken trokken weg over het water van de Nieuwe Maas.

Op gang

De stroomvoorziening is na de brand langzaam maar zeker weer op gang gekomen. Door een aantal kunstgrepen kon Eneco een deel van Krimpen aan den IJssel en Capelle aan den IJssel, de helft van Ridderkerk en heel Slikkerveer na circa drie kwartier weer aansluiten op het stroomnetwerk. Anderhalf uur daarna was er alleen nog sprake van een storing in delen van Barendrecht en Ridderkerk.

De gevolgen van de stroomstoring waren volgens de politie groot. In het hele getroffen gebied was sprake van chaos in het verkeer doordat alle verkeerslichten waren uitgevallen.

Inbraakalarm

Ook kreeg de politie veel meldingen binnen via automatische inbraakalarmen. Deze bewakingssystemen gaven een inbraakalarm af omdat ze even geen stroom hadden. De N210 tussen Krimpen aan den IJssel en afrit Ouderkerk aan den IJssel is tijdens de brand afgesloten geweest.