AMMAN - Het internationale team advocaten dat de voormalige Iraakse dictator Saddam Hoessein wil verdedigen, zit nog altijd vast in Jordanië. De raadslieden hebben van de Iraakse interim-regering onvoldoende veiligheidsgaranties gekregen om naar het tribunaal in Bagdad af te kunnen reizen.

Dat verklaarde een van hen donderdag tegen het Duitse persbureau DPA. De juristen overwegen wegens het uitblijven van veiligheidsgaranties om in gezelschap van de internationale media in een groot konvooi naar Bagdad te reizen.

Voet

De verdediging van Saddam beschuldigde afgelopen week de Iraakse minister van Justitie ervan dat hij had gedreigd hen te laten doden als ze maar een voet op Iraakse bodem zouden zetten.

Het advocatencollectief van Jordaniërs, Egyptenaren, Tunesiërs, een Zwitser, een Fransman en een Amerikaan, heeft van de familie van Saddam een volmacht gekregen om hem te verdedigen. Hetzelfde team zal ook voormalig vice-premier Tariq Aziz verdedigen. Vrienden van Saddams minister van Defensie, Mohammed Hashem, hebben eveneens het collectief gevraagd de oud-bewindsman juridisch bij te staan.

Illegaal

De advocaten, onder leiding van de Jordaniër Mohammed Najib Rashdan, willen de legitimiteit van het tribunaal dat Saddam moet berechten aanvechten. "Dit illegale tribunaal is opgezet door een illegale regering voortgekomen uit een illegale oorlog", aldus Rashdan.