DEN HAAG - De langverwachte privatisering van Schiphol kan doorgaan. Om aan de bezwaren van CDA en D66 tegemoet te komen, hebben de meest betrokken bewindslieden een compromis daarover uitgewerkt. Het kabinet zal vrijdag volgens ingewijden daarmee instemmen.

De staat heeft een belang van 75,8 procent in Schiphol. De VVD, die zich beroept op het regeerakkoord, is er voorstander van om dat (gedeeltelijk) te verkopen. Vooral de CDA-bewindslieden hadden bedenkingen over een snelle privatisering vanwege de risico's voor de werkgelegenheid en het milieu.

'Publieke belangen'

Volgens bronnen komt er een onderzoek om de borging van die 'publieke belangen' te toetsen. Daarmee wordt ook tegemoetgekomen aan de Tweede-Kamerfracties van CDA en D66 die ook aarzelingen hebben over de beursgang.

Andere bronnen benadrukken dat er vooral extra zorgvuldig zal worden gekeken of de aandelenverkoop op een economisch gunstig moment gebeurt.

Snel

Schiphol-directeur Cerfontaine wil niets liever dan een snelle privatisering, waaover al zeven jaar wordt gesproken, en een beursgang om de expansie van de luchthaven in het buitenland te kunnen financieren. Schiphol wil voorlopig niet reageren.