MIDDELBURG - Omdat een gehandicapte in bad zware brandwonden opliep en overleed, heeft de verantwoordelijk zorgmedewerker 120 uur dienstverlening tegen zich horen eisen. Officier van justitie H. den Hartog pleitte donderdag voor de rechtbank in Middelburg voor dood door schuld tegen de 35-jarige Vlissinger P. B..

B., een zorgmedewerker op oproepbasis, deed op 2 juni een meervoudig gehandicapte vrouw in bad in het gezinsvervangend tehuis van de gehandicaptenstichting Arduin in Middelburg. Hij was vergeten de temperatuur van het water te controleren, die 55 graden bedroeg.

Het slachtoffer, de 44-jarige R. Bimmel, liep daardoor tweedegraads brandwonden op. Enkele dagen later overleed de vrouw. Tijdens de behandeling van de zaak bleek dat B. geen enkele kennis van de gehandicaptenzorg had. Ook was hij niet gekwalificeerd.

Hij kende de vrouw die hij moest verzorgen niet en informatieoverdracht over de vrouw ontbrak volledig. Zo kon B. dus ook niet weten dat de vrouw nauwelijks kon praten en ook niet reageerde op pijn.

Ontlasting

Op de bewuste dag moest B. zich vervoegen bij een voor hem onbekend adres en kwam hij te laat aan. Direct bij binnenkomst kreeg hij de opdracht de vrouw in bad te stoppen. Het bad bleek vervuild te zijn met ontlasting en bij gebrek aan een desinfecterende behandeling van het bad besloot B. het bad met heet water te reinigen en aansluitend het bad vol te laten lopen.

Hij bemerkte dat de beveiliging van de thermostaat kapot was. Vervolgens deed hij samen met een collega, die op het punt stond te vertrekken, de vrouw in het bad.

B. hoorde de vrouw zachtjes jammeren, keek en zag dat haar benen knalrood waren. De vrouw werd uit bad gehaald, met koud water besprenkeld en naar een ziekenhuis overgebracht, waar zij later die week overleed.

Geen direct verband

B.'s raadsman Smit oordeelde dat zijn cliënt moest worden vrijgesproken omdat de vrouw ook leed aan ernstige dermatologische problemen. Vogens hem bestond er geen direct verband tussen de brandwonden en het overlijden.

B. heeft inmiddels een andere baan. De rechtbank doet uitspraak op woensdag 17 april om 14.00 uur.