BAGDAD - De Iraakse oud-president Saddam Hussein heeft tijdens zijn voorgeleiding donderdag voor het speciale tribunaal de invasie in Koeweit in augustus 1990 verdedigd. Hij hoorde de zeven aanklachten tegen hem aan en weigerde vervolgens de tenlastelegging te tekenen, aldus een functionaris van het tribunaal.

Bekijk video:
Breedband / Modem

Volgens Saddam was "Koeweit Iraaks gebied", aldus de zegsman die gedurende dertig minuten de zitting bijwoonde. Saddam werd geboeid binnengebracht en werd geflankeerd door twee Iraakse lijfwachten.

Strijdvaardig

De in het zwart geklede ex-dictator toonde zich volgens ooggetuigen strijdvaardig en noemde de zitting "theater". Saddam zei verder dat de Amerikaanse president George Bush "de werkelijke crimineel" is.

Het tribunaal beschuldigde hem niet alleen van de invasie van Koeweit, maar ook van de bloedige onderdrukking van de sjiitische opstand in 1991 en de gifaanval op de Koerdische stad Halabja in .

Massamoord

De Iraakse interim-president Al-Yawar zei onlangs dat Irak de doodstraf weer wil invoeren. De ex-dictator kan dan mogelijk die straf krijgen wegens misdaden tegen de menselijkheid, waaronder de massamoord op de bevolking van Halabja en de oorlog tegen Iran (van 1980 tot 1988). Het echte proces tegen Saddam begint naar verwachting niet eerder dan in 2005.

De 67-jarige ex-dictator werd ruim zes maanden geleden gearresteerd door Amerikaanse militairen die zijn schuilplaats hadden ontdekt. De Iraakse rechter Salem Chalabi plaatste Saddam woensdag onder voorarrest, zodat die niet langer krijgsgevangene van de Amerikanen is. Ondanks de overdracht in juridische zin blijft de ex-dictator fysiek wel in handen van de Amerikanen.

Bekijk video: Overdracht Saddam aan nieuwe Iraakse regering
Modem/ Breedband