VENLO - De politie in het district Venlo gaat een groep van rechts-extremistische jongeren tussen 14 en 18 jaar extra in de gaten houden. Dat heeft de politie donderdag gezegd na publicatie van een onderzoek naar rechts-extremistisch gedrag in het district.

Het zijn voornamelijk hangjongeren met het daarbij horende probleemgedrag die vaak het kledingmerk Lonsdale dragen. Zij plegen delicten als vernieling, brandstichting, aantasting van de openbare orde, discriminatie, bedreiging en gebruik van en handel in verdovende middelen.

Veel van hen komen uit probleemgezinnen. Hun ouders zijn gescheiden of alcoholist en gebruiken soms geweld in de 'opvoeding'. Zelf zijn de jongeren vaak laag opgeleid. Ze zijn herkenbaar aan hun kleding (Lonsdale, legerkistjes met gekleurde veters), kaal geschoren hoofden, hun graffiti en uitlatingen en publicaties op internet. Overigens blijkt dat sommige Lonsdale-jongeren wel Turkse of Marokkaanse vrienden hebben.

Het onderzoek kwam op gang na meldingen van de burgemeesters Kleingeld van Helden en Schrijen van Venlo over vreemdelingenhaat bij de uitgaansjeugd. De jongeren zoeken vooral aansluiting bij een subcultuur. Er is daarbij geen sprake van een politieke organisatiegraad, eerder van vreemdelingenhaat uitsluitend in de richting van Turken en Marokkanen. Hierbij ontstaan gedachten als "blijf van onze meisjes af" en dergelijke.

De burgemeesters van Helden en Venlo gaan met de directies van middelbare scholen praten over de aanpak van het fenomeen. De politie gaat meer informatie verzamelen over deze groep jongeren. Overigens zijn volgens de politie bij het onderzoek naar rechts-extremisme geen schokkende feiten gevonden.