ROTTERDAM - Een actie van de politie in Rotterdam om boetes te innen tijdens het EK voetbal heeft 50.000 euro in het laatje gebracht. In totaal 35 mensen hebben straffen uitgezeten of zitten die nog uit. De actie, die tot doel had vooral wanbetalers aan te pakken, werd tijdens het EK gehouden omdat veel mensen dan thuis zijn.

Een 51-jarige Rotterdammer was de grootste wanbetaler. Hij had voor liefst 18.012 euro aan achterstallige boetes openstaan. De agenten die bij hem aan de deur kwamen, kregen tot hun verbazing het geld in één keer in contanten mee.

De actie onder leiding van het Openbaar Ministerie begon op 24 mei, vlak voor de aanvang van het EK. Wanbetalers kregen vooraf een waarschuwing. In de stadsgevangenis in Hoogvliet werden extra cellen gereserveerd. De aankondiging leverde 'spontaan' de betaling van bijna 5000 euro aan achterstallige boetes op bij de politie op het Zuidplein en bij justitie aan het Wilhelminaplein.

Andere mensen kregen thuis bezoek. Totaal zijn 298 vonnissen, waarbij 167 personen betrokken waren, ten uitvoer gelegd. 220 wanbetalers bleken niet meer op het door hen opgegeven adres te wonen. Die gegevens zijn doorgespeeld aan de sociale dienst.