DEN HAAG - Sinds het verbod op radarverklikkers op 1 januari heeft de politie 1728 radardetectoren in beslag genomen. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Justitieel Incassobureau, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie donderdag.

De bezitters van de radarverklikkers zijn voornamelijk bij reguliere controles tegen de lamp gelopen. Zij krijgen een boete van 250 euro en moeten hun apparaat afgeven. "Met de invoering van het verbod zijn we geen klopjacht begonnen", zegt de woordvoerder. Het is voor de politie wel makkelijker om de verklikkers te traceren sinds de invoering van de detector-detectoren ruim een maand geleden.

Detectoren

Of dit resultaat goed is, kon de woordvoerder niet zeggen. "Het is bij ons niet bekend hoeveel automobilisten in het bezit zijn van detectoren. Er kunnen er nog heel veel in de omloop zijn." De radarverklikkers waarschuwen automobilisten voor flitspalen waardoor zij tijdig vaart kunnen minderen. Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat verbood de detectoren, omdat die de effectiviteit van de radarcontroles ondermijnen.

Het verkeershandhavingsteam heeft 26 detector-detectoren aangeschaft. Elk politieregio heeft er één gekregen. De controles worden zowel binnen als buiten de bebouwde kom uitgevoerd.