ALMELO - De 34-jarige A. de V. heeft tegen een undercoveragent gezegd dat hij "met andere mensen" de vuurwerkramp in Enschede heeft veroorzaakt. Dat hield rechtbank-president G. Stoové de verdachte donderdagochtend voor in de rechtbank in Almelo. De V. wordt ervan verdacht brand te hebben gesticht op het bedrijfsterrein van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks op 13 mei 2000 in Enschede.

De verdachte die sinds eind januari vorig jaar in voorlopige hechtenis zit, heeft de geïnfiltreerde politiemedewerker verder gezegd dat "het om een uit de hand gelopen geintje ging". Hij zou op het bedrijfsterrein hebben geknoeid met "een kachel in een geïmproviseerd huisje". Hij sloot zijn uitlatingen telkens af met de opmerking dat hij "moest volhouden dat hij er niks mee te maken had en dat hij dat moest volhouden."

Tijdens de zitting hield De V. vol dat de undercover een "verhaaltje heeft verteld". Hij vindt dat de politie gebruik had moeten maken van opnameapparatuur. "Ik ben een fatsoenlijk burger. Als ik iets niet gedaan heb, heb ik het niet gedaan", zo sloot hij zijn verklaringen af.

Niet gek

Hij gaf verder aan niet te willen meewerken aan een nader psychiatrisch onderzoek, omdat hij "niet gek is". Een gedragsdeskundige, wees vorig jaar op de noodzaak van nader psychiatrisch onderzoek van De V. Volgens hem is sprake van een chronisch psychiatrische stoornis bij de verdachte.

Het Openbaar Ministerie houdt De V. verantwoordelijk voor het ontsteken van het eerste vlammetje bij S.E. Fireworks. Door de explosies die volgden kwamen 22 mensen om het leven, raakten vele honderden gewond en werd een complete woonwijk verwoest.

Hij kan hiervoor maximaal levenslange gevangenisstraf krijgen. De zitting gaat donderdagmiddag verder met het requisitoir van officier van justitie H. Stam.

/DOSSIEREnschede