Camiel Eurlings is dinsdag voorgedragen als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

De 39-jarige voormalig CDA-politicus wordt op 10 september voorgedragen tijdens de 125e IOC-sessie in Buenos Aires.

De president-directeur van KLM is de beoogde opvolger van koning Willem-Alexander, die na bekendmaking van de voordracht van Eurlings direct zijn lidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) opgeeft. Hij vertrekt om ruimte te maken voor Eurlings, zo laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Koning Willem-Alexander was sinds 1998 lid van het IOC. Bij de aankondiging van de troonswisseling werd bekendgemaakt dat hij de functie zou opgeven. De koning zou tot 31 december bij het IOC blijven, maar dat is nu dus vervroegd.

Eerder werden ook de namen van oud-topsporters Richard Krajicek en Pieter van den Hoogenband genoemd als mogelijke kandidaten.

Kroonprins

Eurling kwam op zijn 24e voor het CDA in de Tweede Kamer, bleef daar zes jaar en zat vervolgens drie jaar in het Europees Parlement. Hij had het naar eigen zeggen naar zijn zin in Brussel, maar keerde in 2007 terug. Op 33-jarige leeftijd werd hij minister van Verkeer en Waterstaat.

Eurlings gold als de kroonprins van het CDA, maar stapte in 2010 uit de politiek.

Eurlings zit sinds juli 2011 in het bestuur van KLM. Op 1 juli 2013 volgde hij Peter Hartman op als hoofd van het bedrijf.

Zomerspelen 2028

De Limburger leidde eerder ook de Alliantie Olympisch Vuur 2028. Die moest onderzoeken of Nederland zich kandidaat kon stellen voor de Olympische Zomerspelen van 2028.

Vorig jaar hief de alliantie zichzelf op. Het nieuwe kabinet had besloten de olympische ambities op te geven.

Op 10 september kiest het IOC ook de opvolger van voorzitter Jacques Rogge, die na twaalf jaar aftreedt.

De zes kandidaten om hem op te volgen zijn de huidige vice-voorzitter Thomas Bach (Duitsland) en Ng Ser Miang (Singapore), de directeur van de financiële commissie van het IOC Richard Carrion (Puerto Rico), voormalig polsstokhoogspringer Sergej Boebka (Oekraïne), voorzitter van de wereldboksbond Wu Ching-kuo (Taiwan) en roeibaas Denis Oswald (Zwitserland).

Zeer verheugd

KLM is zeer verheugd met de voordracht van Eurlings. De woordvoerster van KLM noemde zijn voordracht ''zeer eervol'' en gaf aan dat de verbinding met de Olympische Spelen ook goed kan zijn voor de naam van het bedrijf.

De voordracht is volgens haar in samenspraak met KLM verlopen. De functie van IOC-lid is goed te combineren met zijn taken bij KLM, gaf ze verder aan.