GRONINGEN - Nederlanders waarderen hun seksuele welbevinden met een mager zesje. Dat cijfer zou omhoog gaan als het begrip seksuele voorlichting een nieuwe betekenis krijgt. Voorlichting voor gevorderden moet er op gericht zijn om seks spannend te houden voor partners met een langdurige relatie.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Groningse hoogleraar gezondheidspsychologie dr. H. van de Wiel naar seksuele scenario's van 5500 mensen die langer dan zeven jaar een relatie hebben. Van de Wiel meent dat de cultivatie van seks nog in de kinderschoenen staat en dat vele Nederlanders door schroom en problemen niet in staat zijn hun ideale vrijpartij te realiseren.

Stress

Seks in Nederland gaat doorgaans volgens een vrij uniform en bekend scenario: het gebeurt met de eigen partner, in de eigen slaapkamer en in het weekeinde, als de stress van het werk even weg is. Het menu bestaat uit geslachtsgemeenschap of orale seks, al of niet ondersteund door sfeermakers en speeltjes.

De resultaten van een kleine groep mensen toont echter dat het Grote Genieten niet over hoeft te gaan na de eerste verliefdheid, stelt de hoogleraar. "Wie bereid is moeite te doen om seks in de relatie spannend te houden, bijvoorbeeld door openlijk wensen en problemen te bespreken, zal met aanzienlijk meer seksueel plezier oud worden dan wie dat niet doet", aldus Van de Wiel.

Libidoverlies

Hij stelt dat huisartsen seksuele problemen bespreekbaar moeten maken en veel waakzamer moeten zijn bij het voorschrijven van geneesmiddelen. Sommige medicijnen geven namelijk libidoverlies.

Ook vindt Van de Wiel dat artsen minder moeten schromen een erectiepil voor te schrijven. Het farmaceutisch bedrijf Lilly Nederland, die erectiepillen produceert, heeft het onderzoek gefinancierd.