BRISBANE - Activisten voor het recht op euthanasie in Australië hebben dinsdag een hulpmiddel geïntroduceerd waarmee mensen die terminaal ziek zijn een eind aan hun leven kunnen maken. Het is een plastic zak, die de bijnaam 'Aussie exit bag' heeft gekregen.

De plastic 'zelfmoordzakken' worden gratis verstrekt aan leden van Exit Australia, een vereniging voor vrijwillige euthanasie, die zegt al 150 bestellingen binnen te hebben. De doorzichtige zakken hebben een verstelbaar elastiek dat zonder knellen rond de hals sluit.

De drager ervan kan dan nog gewoon ademen, maar raakt door zuurstofgebrek bewusteloos en sterft een zachte dood, legde oprichter Philip Nitschke van Exit Australia uit.

De zakken zijn volgens Nitschke de enige oplossing voor zijn doelgroep zolang de regering weigert de wetten af te schaffen die hulp bij zelfdoding strafbaar stellen. Om juridische redenen zijn de zakken voorzien van een waarschuwing; er staat op dat ze de gezondheid kunnen schaden al ze over het hoofd worden getrokken.