LEUVEN - Een Belgische vrouw is zwanger geraakt nadat haar eierstokken waren verwijderd en jaren later weer opnieuw geïmplanteerd. Dat meldde het Britse blad Nature woensdag op gezag van een wetenschapper van de Katholieke universiteit van Leuven.

De vrouw is nu op natuurlijke wijze zwanger geraakt nadat haar eierstokken in 1997 werden verwijderd om ze te beschermen tegen de gevolgen van chemotherapie. Vervolgens werden ze ingevroren en vorig jaar ontdooid en geïmplanteerd.

Het is voor het eerst dat een vrouw zwanger wordt na zo'n procedure, aldus de Belgische arts Marie-Madeleine Dolmans. Normaliter verliezen eierstokken hun werking na chemotherapie.

Artsen noemen de procedure, die op een congres aan collega's wereldkundig werd gemaakt, een "doorbraak". Patiënten die chemotherapie moeten ondergaan kunnen nu na hun behandeling alsnog zwanger worden.

Ook wordt het wellicht mogelijk dat vrouwen hun eierstokken in de 'ijskast' zetten zodat ze ook op hoge leeftijd nog zwanger kunnen raken, zo stelt de Deense arts Claus Anderson van het ziekenhuis van Kopenhagen in een reactie. De vrouw verwacht haar baby eind september of begin oktober.