RIJSWIJK - Vaccinaties tegen de meningokokbacterie van het type C, die hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging kan veroorzaken, zijn niet aan te slepen. Fabrikant Wyeth, die het vaccin verkoopt, leverde in maart maar liefst 30.000 vaccins per week. In januari werden er over de hele maand slechts driehonderd verkocht.

De hoeveelheden zijn volgens medisch directeur K. Duijn van Wyeth met pijn en moeite te leveren. Vooral omdat er in Portugal, België, Frankrijk, Spanje en Zuid-Duitsland ook een grote vraag is naar het vaccin. "We hebben een paar dagen zonder voorraad gezeten, maar nu hebben we wel weer genoeg" aldus Duijn.

De angst voor meningokok is zo groot, dat ouders niet meer willen wachten op de landelijke inentingsactie die minister Borst van Volksgezondheid heeft aangekondigd. Volgens Duijn kwam de vraag in het begin van het jaar nog voornamelijk uit Brabant, waar een aantal kinderen aan de bacterie is overleden.

Als de bacterie toeslaat, kan dat uitmonden in hersenvliesontsteking, waarvan de belangrijkste symptomen zijn: hoofdpijn, koorts, braken, blauwpaarse plekjes op de huid en een stijve nek. Wegens dat laatste wordt de ziekte ook wel nekkramp genoemd.

Kenmerkend aan de besmetting is dat getroffenen zonder enige voorbode heel snel ziek worden. Als de patiënt niet snel wordt behandeld, kan de ziekte dodelijk aflopen.